Fatade ventilate – In ansamblul cladirii sau raportat la intreaga anvelopa, fatada reprezinta un element foarte important nu numai din punct de vedere al izolarii ci si pentru ca este o suprafata care defineste o constructie si elementele care dau personalitate casei.
Fatade ventilate – informatii utile
Noi suntem invatati ca in ultima vreme sa vorbim foarte mlt despre termoizolarea locuintelor. Metoda care a devenit clasica pentru lucrarile de termoizolare ale fatadelor este placarea cu polistiren, un care peaca de la izolatie si adera la suprafata de suport.
Pe langa aceata varianta de termoizolare avem si posibilitatea de a opta pentru alte solutii considerate mai bune din punct de vedere tehnic si recomandate de specialisti. De data aceasta discutam despre fatade ventilate. Fatadele ventilate sunt prevazute su un spatiu de aer care permite aerisirea pereteli in mod continuu. Structura aceasta are rolul de a proteja cladirea contra condensului si umezelii si reduce la minim posibilitatea de a aparea probleme legate de efectele negative principale pe care le au sistemele de teroizolare.
Structura acestei fatade este facuta din elemente principale:
- Structura suport care reprezinta tot sistemul de profile si suporti care se aplica pe fatada pentru a realiza spatiul necesar pentru a monta izolatia, spatiul e aer si finisajul fatadei.
- Izolatia termica ce poate sa fie realizata din polistiren sau vata minerala
- Finisajul fatadei.
Sistemul acesta permite realizarea unei palete ample de solutii care pornesc de la variantele minimale si ajunge pana la solutii industriale care sunt realizate din vata minerala sau din polistiren si au structuri metalice de anvergura.
Cel mai simplu sistem este cel facut pentru cabanele de lemn unde finisajul exterior este reprezentat de lambriurile din lemn. Pe fatadele de lemn, peretele casutei se aseaza riglele delemn la aproximativ 60 cm, se pune izolatia pe directii diferite si apoi se acopera cu membrana antivant.